Halve Elverum barne- og ungdomskorps blåser i sommeren. I løpet av ferien deltar de på sommerskole på Toneheim. Der går det i musikk fra morgen til kveld. 

 - I kveld må vi legge oss kl 22. Det er en time tidligere enn vi pleier, men vi begynner å bli litt slitne, forteller EBU'ere på sommerskole.

Vi treffer den fornøyde gjengen på huskonsert fredag kveld. De fire 12 åringene fra EBU har vært her fra tirsdag. Hver kveld er det huskonsert med fullsatt sal av foreldre. De ulike instrumentgruppene viser noe av det de har øvd på, og noen elever spiller solostykker. Foreldrene smiler fra øre til øre når de reiser hjem og overlater unga til representanter for Norges musikkorpsforbund Hedmark/Oppland. Det er kretsen som arrangerer sommerskole hvert år. Avhengig av alder deltar korpsunger på grønt, gult, rødt, blått eller svart kurs.

 

 I år er det hele 424 korpsmusikere på sommerskole. Det røde kurset, der våre fire EBU'ere deltar, er det største - med 111 deltagere. Dette er ungdom i alderen 12-14 år.

Grønt kurs og de to gule kursene har til sammen 162 deltagere. Her var yngste deltager 5 1/2 år gammel.

 

 - Det er veldig moro at det er så mange yngre som deltar på kurs. Det tyder på god rekruttering rundt omkring i korpsene, og at korpsene sender medlemmene sine hit, tror jeg er en god investering for å beholde medlemmene i korpset, sier Dag Otto Jostad, administrativ leder for sommerkursene i Hedmark/Oppland.

 

Moro og lærerikt

- Det har vært veldig bra. Vi har fått øvd på nye ting, for å bli bedre på å holde tonene, spille rask, lytte, luft og masse annet. Og så er det jo gøy! Vi spiller med mange og får nye venner, sier Edvard Meskau.

Eldri Myrvold Stener er enig.

- Det har vært kjempegøy, men også utfordrende, for vi er jo mange flere i dette korpset enn hva vi er vant til. Så har jeg satt meg noen mål til neste år. Jeg skal øve på noen tekniske ting, og øve mer pust - og så skal jeg liksom tørre mer - vise meg fram, sier Eldri.

Det lover godt for framtida, og alle fra EBU er helt klare. De vil på kurs neste sommerferie også.

- At et korps har halve korpset med på sommerkurs er veldig positivt. Jeg tror medlemmene som har vært på kurs kommer tilbake til korpset sitt til høsten med en kjempeopplevelse fra i sommer, sider Dag Otto Jostad.

 

Storslått avslutning

Søndag var det stor avslutningskonsert i en fullsatt Vang kirke. Det ble både brassband og janitsjarkorps-konsert, og alle gruppen spilte stykker som passet sin besetning. Det gir både samspill med 60  medmusikanter og gruppspill for fløytister, klarinettister og saxofoner. Slagverkgruppen fikk vist fram flott samspill i stykkene som ble framført av janitsjarkorpset. Det er imponerende å høre hva de får til på noen dager og at musikerne bare er 12-14 år gamle.

Så går det noen uker, og to 16 åringer fra EBU "flytter inn" på Toneheim på svart kurs, og to 10 åringer på gult kur - siste kursuke i august. 

 

Øvelse gjør mester

Åtte korpsmedlemmer fra EBU har altså blåst i sommeren og tar med seg masse ny lærdom og spilleglede inn i korpset fra høsten . Det er bra, for det blir en travel høst. Korpset som feirer sitt 20 års jubileum ligger ikke på latsida. To store konserter står i kalenderen. Den første med Hedmark Teaters Korps-oppsetning i oktober, der de skal spille både på Rena og i Elverum, og korpsets egen jubileumskonsert i november. I tillegg blir det noen små bursdagsfester utover også.