Det sier Knut-Erik Kjøge. Han er bare 26 år, men kan se tilbake på et innholdsrikt korpsliv allerede. Nå er han Hernes skolekorps/Elverum barne- og ungdomskorps sin nye dirigent, i tillegg til å dirigere andre korps og spille selv.

 

Knut-Erik Kjøge (bildet) har vært skolekorpsmusikant siden han var liten. Spilt trombone og vært glad i det. Samtid var han god i idrett og tenkte nok at han skulle satse. Etter videregående begynte han på folkehøyskole i Manger. Hovedsete for et av Norges beste brassband. Han fikk spille. Spille masse. Hver dag - hele dagen.

- Det var så gøy, og jeg skjønte fort at det er dette jeg egentlig vil drive med. Jeg vil jobbe med musikk og dirigere, resten av livet. Nå er han på god veg.

Knut-Erik Kjøge har flyttet til Hamar. På Høgskole i Innlandet avslutter han nå sin musikklærerutdanning, samtidig som han tar digitale studier ved Universitetet i Stavanger, som dirigent. På kveldene spiller han selv i Brøttum Brass og forskjellige prosjektkorps som MMXIX og Musikklaget Ustemt. Ellers farter han mye i området rundt Hamar som messinglærer i Romedal og Vallset Skolekorps, Tangen Skolekorps og noen elever i Ottestad Skolekorps.

Nye dirigentoppgaver

I august tok Knut-Erik Kjøge over Elverum barne- og ungdomskorps og Hernes skolekorps.

- Vi er glade for at vi fikk gjennomført en ansettelse og prøvedirigering midt i koronatida, sier Christin Nyland, på vegne av styrene i de to korpsene.

- Det har vært og er ei spesiell tid. Vi er avhengig av en dirigent som har energi og vil bidra til korpsbevegelsen i kommunene. Det ser vi at Knut-Erik ønsker, sier Nyland.

- Jeg er så glad i korps, og har selv opplevd samholdet og musikkgleden i skolekorpset. Derfor har jeg lyst til å være med å bygge opp korpsene i igjen, sier Kjøge. Han mener det er potensiale for få gode korps med god besetning både i Hernes og Elverum sentrum.

- Det er mange barneskoler å rekruttere fra. Hvis jeg kan bidra med korpsmusikk inn i både skole- og SFO-hverdagen, gjør jeg gjerne det. Det en fordel at ungene får prøve å spille et instrument så tidlig som mulig, og på den måten bli kjent med et blåseinstrument. Selv har jeg spilt trombone i snart 20 år. Jeg har en bachelor i utøvende basstrombone fra et universitet i USA hvor jeg gikk i fire år, men jeg føler meg jo fortsatt ikke utlært. Det er fortsatt muligheter til å utfordre seg selv, øve og få til nye ting. Det er jo det som er så moro, sier en entusiastisk Kjøge. Han legger likevel fort til at musikken ikke er annerledes enn andre hobbyer.

- Du er jo ikke fotball-proff med en gang heller. Du trikser og trikser med ballen, må lære deg å lese spillet og finne medspillere. Så ingen ting er gjort i ett knips. Det må øves. Men sammen med andre blir det mye mer moro og sammen kan vi skape musikk som gleder andre, sier Kjøge. I løpet av noen onsdager har han nå blitt kjent med «gjengen» i korpset. Noen ungdommer i alderen 15-18 år, og de helt ferske musikerne i juniorkorpset.

- Det er jo alltid litt rart å få ny dirigent. Jeg gjør sikkert ting litt annerledes enn de forrige dirigentene. Vi må derfor blir kjent. Men jeg synes vi har kommet langt på kort tid. Vi har vært innom både prog-rock og marsj, og skal klare å overraske, på vår første konsert i slutten av oktober, lover Kjøge.

Samarbeidet fortsetter

Elverum barne- og ungdomskorps og Hernes skolekorps har samarbeidet de siste årene. Det gir et større korps med en enda bedre besetning. For sesongen 2020/2021 fortsetter derfor samarbeide og Knut-Erik Kjøge leder øvelsen for samarbeidskorpset. I tillegg har korpsene to aspirantdirigenter som tar imot de aller minste musikerne. Heidi Hornsletten og Elin Myre legger opp øvelse som er musikk, lek og moro med instrumentet og rytme.

- Vi tilbyr også opplæring i instrumentet via musikklærere på Kulturskolen. Da lærer ungene det mest sentrale og grunnleggende. Etter noen måneder blir de så invitert inn i aspirantkorpset og lærere å spille sammen med andre, samtidig som vi fortsatt gir individuell opplæring, forteller Christin Nyland.

Aktive på tross av korona

I mars fikk også korpsene, som alle andre, stopp i sin aktivitet.

- Vi klarte å holde både digitale øvelser og komme oss ut i gata 17. mai. Likevel ser vi at vi ikke fikk til like mye aktivitet inn mot skolene. Det skal vi jobbe med utover høsten og våren. Men er det noen som har lyst til å være med i korpset og prøve å spille et blåseinstrument er det bare å ta kontakt. Det er alltid plass til flere medlemmer, selv om det er midt i semesteret. – Det ordner vi, sier Nyland som ønsker alle korpsmusikere velkommen.

Se mer: 

Om å være aspirant i EBU